Skip to main content

tv   [untitled]    October 20, 2011 3:30pm-4:00pm PDT

3:30 pm
contemporary facades. it deals with softness and residential exposures in a very contemporary and well-designed building. president olague: i have heard a lot of differing opinions on that. i am happy with these materials. maybe stuff for comment. >> a lot of the discussion i am hearing from the commission is stuff that staff had concerns with. in producing these renderings for the commission today, staff had asked if the high contrast of the materials and the zinc panels -- i can pass this up to the commission, regarding the zinc. the combination of these and and the stucco, and what we are not he -- seeing here are where the scenes will occur. that will be in combination with some of the metal panels.
3:31 pm
i think the metal panels will be a little bit more of an accent to the actual background of the zinc and the stucco, which is a softer, more presidential material. we did have concerns at the staff level when the design came through, and are continuing to work on that and build it into the application. president olague: would you like to continue? commissioner moore: seeing what i see here, i know quite a few of the buildings myself. i know the architect who designed them. these are not residential buildings. i personally believe this building is too flat and does not quite have the right texture for me in this location. there might be other places in rincon hill where you can pull that off, because you are among
3:32 pm
other contemporary buildings and not along a major car corridor. president olague: we do not have a motion yet. commissioner moore: it is difficult to have this discussion in this room. it is almost impossible. because the building is so large, i would like the residential expression to be a little more fine grained and softer. it is just too massive, and the material accentuate the mass of this, and with the white it will be even more exaggerated. president olague: this could be part of a motion. there was a mention that the staff continues to work with the architect around this issue. there is no motion on the floor. it could be included in the motion.
3:33 pm
>> there are more details in the material itself. the stuff is fine with how these materials are applied in the building. i think we can work with it. commissioner sugaya: i will go ahead and make a motion, since everybody is chomping at the bit. president olague: we are not chomping, just discussing. commissioner sugaya: yes, we are. i will move to approve with conditions. one of which is the already agreed to a california code. the second is to take the comments about the design, especially from commissioner moore, and direct staff to work with the project architect to try to soften the effect, let's say. last week's saitoich design was not metal. it was some kind of would impregnated with cement.
3:34 pm
-- wood impregnated with cement. he had samples which are not that different from what is being passed around here, although it is a different material. it was flat. it was great. [laughter] i suppose if you knocked on it, it would be different, but nobody will be doing that except window cleaners. but i think it architect and project sponsor understand the direction of the commission at this point. if there could be something considered in terms of material change, incorporating commissioner moore's corner element change, with respect to reversing the living room arrangement on the interior, my former comment about the four story building, and seeing how perhaps the main elements could
3:35 pm
be reversed change the scale, going east, and -- commissioner borden: i am going to second your motion. commissioner moore: with the parking, perhaps restate that to us, because of what the neighborhood wants and what we recommend are different things. i am inclined to let what the department said, which follows code and is typical for other situations, guide what we approved. could you please repeat? >> currently, your draft motion gives 99 spaces, the one required car share space. in communication with the neighborhood, 103 spaces. commissioner borden: the others would be car share.
3:36 pm
>> it is not necessarily related to the residential units. commissioner borden: you said there was no excess reporting. i was not clear on that. it could be allowed. i think we want to keep the car share space. >> just to clarify, it is the one to one residential parking of 1998. it is three car shares bases. it could be increased to four by taking away a bmr unit space. we have also asked for some parking for the employees of the retail space. that would be 107? president olague: i am not
3:37 pm
attached to the retail addition. vice president miguel: i would not go with the retail. commissioner sugaya: 3 of which are car share. one could be converted. >> part of the motion? commissioner sugaya: yes. i have one other comment to the neighbors. commissioner moore was talking about shadow and sunlight, and use the word west. the sun comes up on the east. all your units face the east. this building, in my mind, will not affect any eastern light into 1755, 1735, and 1725 van ness condos. >> regarding the design
3:38 pm
materials, the living areas, the corner lanthorn element, and the bay windows on washington -- are those recommendations, or actual conditions? requirements? >> i think recommendations. commissioner sugaya: the washington st. 1, i think you can work with them -- street one, i think you can work with them. i would like to make a living room/bedrooms which a condition. -- bedroom switch a condition commissioner moore: i would like to ask that staff periodically, as this project moves forward, report to us on how it is going. this is an important project. we have other major changes coming upon van ness.
3:39 pm
guiding the project requires us to look at it more closely. otherwise, we will be overwhelmed with what is coming down the track. we should share this with some push back, without taking entitlement, but moving in this direction which has a larger signature. commissioner antonini: we had a discussion with the sponsor and architect about percentage of placing. there is a maximum which this building is below. it gives the appearance of there being a lot of glazing. but wherever we can emphasize the non-glazed elements is coin to be helpful. if you look at some of the renderings across the street, we have new buildings and all buildings. you have a cristiani johnson designed one over between washington and jackson, and
3:40 pm
three 20's style buildings between clay and sacramento. we are trying to create vertical elements that play with those buildings. in this rendering, with these white bays and the white collar of those bays, and the dark areas -- all these other buildings have a consistent color all the way up, of berkeley. it looks like these are stucco elements on the older buildings. probably the same thing on the more modern building. i think that would be helpful. also, some sort of cornice element or treatment that makes the end of the building have been nicer capital to it, the release signifies the end of the building, as with all the buildings directly across from it.
3:41 pm
>> commissioners, you have a motion. the motion on the floor for approval with conditions. basically, the conditions are to include the conditions from the prior approval. staff will continue working with the project architect and sponsor on design. there is an additional condition that the bedroom and living room situations peace -- peace which. a suggestion -- be switched. there is a suggestion that we looked at the vertical line. and staff will report back to you on the progress of this product in the future. commissioner moore: could be precise that the bedrooms which occur at the corner of california and clay? >> the corner of van ness aand
3:42 pm
clay. commissioner moore: periodically, not just once. reporting will be periodically. i want to see the discussions involved. >> i assume that is fine with the maker? and the parking is 103 spaces. commissioner antonini: -- vice president miguel: including three car share spaces. commissioner antonini: aye commissioner borden: aye. commissioner fong: aye. commissioner moore: aye. commissioner sugaya: ayw. -- aye. president olague: aye. we are taking a 20-minute recess. >> for those of you who are interested, the earthquake was a 3.9. the reason it felt strong was because of where it was centered.
3:43 pm
commissioner sugaya: you may be interested to know this building is supported on what is called a base isolation system, which would have helped with a shock to the structure.
3:44 pm
3:45 pm
3:46 pm
3:47 pm
3:48 pm
3:49 pm
3:50 pm
3:51 pm
3:52 pm
3:53 pm
3:54 pm
3:55 pm
3:56 pm
3:57 pm
3:58 pm
3:59 pm

234 Views

info Stream Only

Uploaded by TV Archive on