Skip to main content

More right-solid
More right-solid
More right-solid
SHOW DETAILS
up-solid down-solid
eye
Title
Date Archived
Creator
Podcasts
Aug 11, 2018 Ante och Åka Davour
audio
eye 512
favorite 0
comment 0
Ett avsnitt från sommarstudion. Åka läste Der Schwarm av Frank Schätzing (på svenska som Svärmen), och det får oss att prata om havet i populärkulturen och i vår egen föreställningsvärd. Sen har vi tittat på kinesisk film igen, och är lite yrvaket intresserade av fenomenet Wong Fei-hung, en folkhjälte som porträtteras på diverse väldigt disparata vis.
Topics: podcast, science fiction, havet, läsning, film, Der Schwarm, Svärmen, wuxia, kung fu
Podcasts
Jun 2, 2018 Ante och Åka Davour
audio
eye 505
favorite 0
comment 0
Vi hakar på en lek som går ut på att spontant lista böcker som påverkat oss. Sen pratar vi om spel av olika slag. De får ofta en symbolisk roll i populärkulturen. Men vilka spel behöver man känna till för att vara allmänbildad -- borde man kunna spela dam och backgammon? Schack? Mah jong? Till slut diskuterar vi hur nanorobotar egentligen funkar (eller ofunkar) i science fiction.
Topics: podcast, nanoteknologi, böcker, science fiction, fantasy, spel, sällskapsspel
Podcasts
Dec 30, 2017 Ante och Åka Davour
audio
eye 533
favorite 0
comment 0
Denna gång pratar vi med vår inbjudna gäst Saga Elgenstierna om Transmetropolitan, en av Åkas favoritserier och dessutom en av de få som faktiskt inte bara har en journalist i huvudrollen utan också handlar om hans jobb. Efter det ger vi oss in på lite småprat om kvinnliga skurkar. Mycket nöje!
Topics: podcast, comics, serier, Transmetropolitan, Warren Ellis, Darick Robertson, skurkar, kultur,...
Podcasts
Aug 27, 2017 Ante och Åkia Davour
audio
eye 488
favorite 0
comment 0
Det finns för mycket litteratur och film för att det ska gå att komma ikapp, nånsin. Ante och Åka resonerar lite kring vilka klassiker vi har missat och liksom aldrig har kommit oss för att ta del av. Vad är det som gör att vissa av dem känns viktiga? Vi har också sett om en klassiker, nämligen <em>2001 -- en rymdodyssé</em>. Till slut vänder vi och vrider på relationen mellan fantasy och sf. Är de så väsensskilda företeelser egentligen?
Topics: podcast, science fiction, fantasy, 2001, rymden, klassiker, böcker, läsning, film
Podcasts
audio
eye 257
favorite 0
comment 0
Vi besöker <a href="http://www.gustavianum.uu.se/gustavianum/utstallningar/tillfalliga-utstallningar/dr-mmen-om-det-exakta/">en utställning på Museum Gustavianum</a> och tittar på gamla vetenskapliga instrument. Sedan pratar vi lite om läsning på semestern. Avsnittets huvudnummer är ett samtal om filmklassikern Frau im Mond från 1929, med vår inbjudne gäst Ragnar Hedlund.
Topics: podcast, science fiction, fantasy, rymden, raketer, film, Fritz Lang
Podcasts
audio
eye 322
favorite 0
comment 0
Vi lever i framtiden. Enligt William Gibsons utslitna uttalande ( The future is already here — it's just not very evenly distributed ) borde det gå att hitta framtiden omkring oss om vi bara tittar. Vi gick därför ut på stan i Uppsala för att leta efter framtid. Från hotellet vid rymdhamnen åker vi skyttelbuss till ... Chalmers Lindholmen, i Göteborg. Där berättar Thommy Eriksson om sin forskning om virtuell verklighet och science fiction. Sen sitter vi ner och småpratar om...
Topics: podcast, framtiden, vr, rollspel, Chalmers, Uppsala, stad, science fiction, film, böcker
Podcasts
Mar 5, 2017 Ante och Åka Davour
audio
eye 272
favorite 0
comment 0
Tillbaka igen, med ett avslappnat pratavsnitt. Kan vi skilja på författare och verk -- går det att bortse från att författaren är en skitstövel och gilla boken ändå? Sen får Ante berätta lite om intresset för att göra ljud med gitarrer. Sen återvänder vi till James Bond och resonerar om vad det är som gör att vi gillar Bondfilm trots alla mycket irriterande aspekter.
Topics: podcast, science fiction, fantasy, James Bond, gitarrer, effektpedal
Podcasts
Dec 10, 2016 Anna Davour
audio
eye 434
favorite 0
comment 0
Åka firar 20 år i fandom. I detta specialavsnitt hörs också en del musik!
Topics: podcast, höst, science fiction, fandom, filk, Robert Silverberg, Elektrubadur
Podcasts
Sep 4, 2016 Ante och Åka Davour
audio
eye 549
favorite 0
comment 0
Vi pratar om lindblomste och om kaffe och om annan dryck och mat i böcker, film och tv. Sedan bubblar vi lite om vardagsteknik, och specifikt våra egna särskilda sätt att förhålla oss till datorer, telefoner, med mera. Till slut dissekerar vi <a href="https://archive.org/details/Shambleau19331948">novellen Shambleau av C.L. Moore</a>, en klassiker som Åka hade svårt att förlika sig med men som kanske hade ett eller annat försonande drag.
Topics: podcast, kaffe, mat, teknik, litteratur, science fiction
Podcasts
Aug 7, 2016 Ante och Åka Davour
audio
eye 608
favorite 0
comment 0
I det här avsnittet är vi åter på Åland, precis som vi var för två år sen i avsnitt 9 . Här pratar vi om en bunker full av spel, och får höra ett par av de drivande personerna berätta om Worldcon 75 som kommer att hållas i Helsingfors nästa sommar. Dessutom finns här en nedklippt version av ett föredrag vi fick höra, där litteraturvetaren Merja Polvinen berättar om hur hon använt Blindsight (romanen av Peter Watts som vi diskuterade för länge länge sen ) för att utforska...
Topics: podcast, convention, fandom, worldcon, spel, brädspel, konfliktspel, komplexitet, forskning,...
Podcasts
audio
eye 628
favorite 0
comment 0
Har vi lärt oss något viktigt om livet av fantastiken, eller populärkulturen i allmänhet? Den frågan inleder detta avsnitt, men resten av tiden ägnas åt att prata om kärnkraftverk på film med vår inbjudne gäst <a href="http://katalog.uu.se/empInfo/?id=N1-152">Mattias Lantz</a>.
Topics: podcast, livskunskap, kärnkraft, kärnfysik, film, James Bond, MacGyver
Podcasts
audio
eye 586
favorite 0
comment 0
Sonifiering är att omvandla mätdata till ljud. Vi lyssnar bland annat på norrskensljud från Saturnus , på röster ur en kör av stjärnor och på partikelfysiker som spelar musik baserad på sina mätdata . Sedan pratar vi om det smarta i att kunna dela med sig av sina skapelser på olika sätt. Och så återvänder vi till vår fascination för konstig science fiction från 60-talet.
Topics: sonifiering, rymden, partiklar, stjärnor, fysik, musik, creative commons, science fiction, new...
Podcasts
Mar 13, 2016 Ante och Åka Davour
audio
eye 647
favorite 0
comment 0
I det här avsnittet resonerar vi lite kring skräck. Är skräck en genre, eller en effekt, eller vad? Och varför är Åka så svårflörtad av skräcklitteratur? Sedan tar vi itu med John W. Campbells klassiska "Who Goes There?" och några verk som inspirerats av den: filmen The Thing from Another World (1952), filmen The Thing (1982) och Peter Watts novell "The Things".
Topics: podcast, The Thing, skräck, litteratur, science fiction, Peter Watts
Podcasts
audio
eye 579
favorite 0
comment 0
Den här gången har vi arrangerat ett litet stilleben som visar vad vi pratar om. Clive Barker representeras av en hög med hans böcker, tekopp och hörlurar (och telefon) visar på civilisation och kultur, och så finns dvd-omslaget till den ena filmen vi pratar om. Vi har nämligen ännu en gång fördjupat oss i en klassisk western som även finns i en halvny remake -- 3:10 to Yuma
Topics: podcast, Clive Barker, böcker, civilisation, film, western
Podcasts
audio
eye 642
favorite 0
comment 0
Vi har läst en bok som är något av en kultklassiker: <em>Sagan om den stora datamaskinen</em> av Hannes Alfvén (utgiven under pseudonymen Olof Johannesson). Efter att ha diskuterat den rätt grundligt spinner vi vidare över Alfvénvågor och plasmafysik till olika udda teorier om verkligheten eller förklaringsmodeller för olika fenomen, sånt som lever vidare parallellt med etablerad vetenskap. Men först lite allmänt småprat om bland annat att göra och att...
Topics: Sagan om den stora datamaskinen, bok, Hannes Alfvén, podcast, fysik, kultur, science fiction
Podcasts
Dec 20, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 601
favorite 0
comment 0
Robotar diskuteras mycket idag, men varför envisas vi med att vilja göra dem så människolika som möjligt? Vi talar även om den dumma känsla av stress som kan uppstå inför en hög med väldigt bra böcker . Och så handlar det om Elric av Melniboné , en fantasyhjälte vi sällan hör talas om nuförtiden, men som förmodligen inte är alldeles bortglömd.
Topics: Elric, Michael Moorcock, läsning, böcker, robotar, fantasy, rollspel, podcast
Podcasts
Nov 1, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 548
favorite 0
comment 0
Vi pratar om skrytbyggen, i lite mindre skala än de makrostrukturer vi diskuterade förra gången. Sen gottar vi oss i ord vi gillar. Dessutom: museibesök, där vi vill titta på en datorhistorisk artefakt med sedan tittar mer på själva byggnaden.
Topics: podcast, science fiction, fantasy, Great Eastern, historia, språk, ord
Podcasts
Aug 31, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 671
favorite 0
comment 0
Här ger vi vårt perspektiv på fenomenet superhjältar, pratar om hur det är på Antarktis, och spekulerar om Dyson-sfärer. Ännu ett småpratigt avsnitt inspelat i sommarstudion.
Topics: podcast, superhjältar, spiderman, övermänniskor, makrostruktur, Freeman Dyson, sydpolen
Podcasts
audio
eye 812
favorite 0
comment 0
Ett småpratigt sommaravsnitt, inspelat i det gröna utomhuset. Vi pratar om hur vi skulle kunna bli bättre på att få ut det mesta av vår läsning, och lyckas möjligen komma fram till något. En intervju med Erich von Däniken inspirerade oss att prata lite om hans teorier om besök av utomjordingar i forntiden. Dessutom försöker vi ringa in begreppet anti-science-fiction, och även om vi inte klarar det säger vi en del om technothrillers.
Topics: podcast, poddradio, ancient aliens, läsning, science fiction, thrillers
Podcasts
Jun 14, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 874
favorite 0
comment 0
Det finns en kategori av berättelser där verkligheten inte är riktigt tydligt avgränsad. Vad är verkligt, vad är fiktion, och hur går det att se skillnad? Vi tycker att det behövs en term för detta, och har plockat upp ordet verklighetsläckage samt det tjusigt klingande "ontolepsi" som vi tror oss ha hört på en kurs men inte alls har lyckats bekräfta. Här vänder och vrider vi på olika aspekter av det här fenomenet. Vi har också träffat Annika Waern och pratat med...
Topics: podcast, verklighetsläckage, bleed, science fiction, fantasy
Podcasts
May 23, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 672
favorite 0
comment 0
Vi har varit  på Birdie, men inte för att spela spel utan för att visa upp föreningen Uppsala Makerspace.  Dessutom småpratar vi lite om vad vi skulle göra om vi inte behövde arbeta för uppehället.
Topics: podcast, poddsändning, makerspace, science fiction, Uppsala
Podcasts
audio
eye 704
favorite 0
comment 0
Ante och Åka  har spelat rollspel med barnen. Men också sett om en del av en gammal tv-serie - hur kommer det sig att MacGyver har blivit ett bestående uttryck? Vi klurar vad som egentligen är bra och mindre bra. Vi har också läst "The Machine Stops" av E.M. Forster, som ofta nämns som en tidig beskrivning av något som liknar internet (den är från 1909) -- men vi hittar andra saker i den.
Topics: podcast, poddsändning
Community Audio
Mar 24, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 491
favorite 0
comment 0
ännu en poddsändning av Ante och Åka Davour. Den här gången bjuder vi på ett avslappnat pratavsnitt. Vi släpper på formen och avslöjar mer om oss själva i associationer kring musik och identitet. Metal är fantasy, synth är science fiction -- eller? Vi pratar också om Modesty Blaise,  Dessutom frågar vi oss vad den bongospelande fysikern och nobelpristagaren Richard Feynman egentligen har för kultstatus och populärkulturell potential.
Topics: Modesty Blaise, Richard P. Feynman, musik
Podcasts
Feb 1, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 439
favorite 0
comment 0
Den här gången tar vi med er till World Science Fiction Convention 2014: Loncon 3 . Världskongressen , som vi brukar säga på svenska. Vi pratar glatt om allt möjligt vi stötte på, och det handlar bland annat om konst av Alastair Reynolds, teater som berättarmedium, George R.R. Martins senaste verk och möjliga framtidsprojekt, och så vidare. Håll till godo!
Topics: podcast, fandom, science fiction, kongress, convention, resa
Community Audio
Jan 2, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 269
favorite 0
comment 0
Ante och Åka Davour pratar om vår fascination för äldre datorer och kulturen kring dem. Dessutom handlar det om en bok från vår barndom: Datorernas död av George Johansson. Vi har också besökt datorsamlaren Pontus Pihlgren, och fått titta på hans föremål ur datorhistorien.
Topics: datorer, samlare, historia, pdp-8, pdp-10, pdp-11, pdp-12, vax, vms, tetris, Update, science...
Community Audio
Jan 2, 2015 Ante och Åka Davour
audio
eye 21
favorite 0
comment 0
En lång version av ett besök som Ante och Åka Davour gjorde hos datorsamlaren Pontus Pihlgren.
Topics: datorer, samlare, historia, pdp-8, pdp-10, vax, vms, tetris, Update
Community Audio
Oct 20, 2014 Ante och Åka Davour
audio
eye 203
favorite 0
comment 0
Ante och Ãka har träffat mångsysslaren Anders Björkelid får att prata om det legendariska rollspelsfanzinet NisseNytt. Det handlar lite om improvisation och regler, om hur mycket det är rimligt att en spelledare plågar sina spelare, om att DN aldrig skriver om rollspelshändelser på kultursidorna, och annat roligt och intressant.
Topics: rollspel, författare, spoilers, lästid, fantasy, fanzines
Podcasts
Sep 3, 2014 Ante och Åka Davour
audio
eye 318
favorite 0
comment 0
I det tolfte avsnittet uppmärksammar vi att det i somras var 60 år sedan The Fellowship of the Ring gavs ut, och dessutom 30 år sedan Neuromancer. Det blir J. R. R. Tolkien och William Gibson, samt diverse snack om cyberpunk i stort. Dessutom ett litet hörspel.
Topics: podcast, science fiction, fantasy, Tolkien, Gibson, cyberpunk
Podcasts
Jul 20, 2014 Ante och Åka Davour
audio
eye 171
favorite 0
comment 0
Podcast med Ante och Ãka Davour som pratar om saker som intresserar dem. Denna gÃ¥ng handlar det om vilka psikrafter som kunde vara intressanta att ha, samt hur de har hanterats bland annat i sf-litteraturen.
Topics: podcast, psikrafter, motorsport, science fiction, multiversum
Podcasts
Jul 8, 2014 Ante och Åka Davour
audio
eye 136
favorite 0
comment 0
Gårdagens värld idag igen är en poddsändning från Ante och Åka Davour. Detta avsnitt kretsar kring saker från Kina, bland annat har vi sett filmerna Tai Chi Zero och Tai Chi Hero.
Topics: podcast, Kina, wuxia, film, kampkonst, kung fu, wudang, fantasy, steampunk
Podcasts
May 26, 2014 Ante och Åka Davour
audio
eye 206
favorite 0
comment 0
Åka och Ante är på science fiction-kongressen Åcon. Där talas bland annat om myter i sf, om den förändrade synen på orcher, och en hel massa om olika aspekter av sf-kongresser. Och Åland. Här hör vi även Karen Lord, Vesa Sisättö, Johan Jönsson, Crystal Huff och Eemeli Aro.
Topics: podcast, science fiction, Karen Lord
Podcasts
May 25, 2014 Anna Davour
audio
eye 68
favorite 0
comment 0
Interviews with Crystal Huff and Eemeli Aro about the Finnish bid for the World Science Fiction Convention in 2017. Special outtake from episode 9 of the podcast Gårdagens värld idag igen (Swedish).
Topics: podcast, fandom, Finland, science fiction, World Science Fiction Convention, Worldcon
Podcasts
May 9, 2014 Åka och Ante Davour
audio
eye 137
favorite 0
comment 0
Åka ger sig ut i verkligheten och tittar på steampunk. Dock inte helt objektivt.
Topics: podcast, steampunk, lok, museum, fika
Podcasts
Apr 13, 2014 Åka och Ante Davour
audio
eye 225
favorite 0
comment 0
Ante och Åka Davour pratar om H. P. Lovecraft. Bland annat diskuterar vi novellen "The Dreams in the Witch House" och rollspelskampanjen Beyond the Mountains of Madness.
Topics: podcast, litteratur, rollspel, Lovecraft, kosmisk skräck
Podcasts
Mar 22, 2014 Åka Davour
audio
eye 122
favorite 0
comment 0
Litet reportage inför en filmfestival med äldre science fiction-film, som ska hållas i Gävle 4-5 april. En podd från Ante och Åka Davour - men denna gång utan Ante.
Topics: podcast, science fiction, film, Gävle
Podcasts
Feb 27, 2014 Åka Davour
audio
eye 162
favorite 0
comment 0
Ante och Åka pratar om intressanta saker. Denna gång hur och vad vi läste som barn, och om att dansa lindy hop, och om Susan Coopers ungdomsfantasy Ovan hav, under sten (Over Sea, Under Stone).
Topics: poddsändning, podcast, litteratur, läsning, dans, lindy hop
Podcasts
Feb 2, 2014 Ante och Åka Davour
audio
eye 153
favorite 0
comment 0
Ante och Åka pratar om saker: denna gång hur människor kan bli ganska snobbiga när det gäller sina egna (nördiga?) intressen, och om att skriva elegant med reservoarpennor, och om en novell av Ursula K. Le Guin: "The Ones Who Walk Away from Omelas".
Topics: podcast, intressen, reservoarpennor, science fiction
Community Audio
Jan 7, 2014 Ante och Åka Davour
audio
eye 151
favorite 0
comment 0
En poddsändning av Ante och Åka. Denna gång: västernfilm och en sf-roman.
Topics: västern, film, True Grit, science fiction, Permanence, litteratur
Podcasts
Nov 29, 2013 Ante och Ņka Davour
audio
eye 109
favorite 0
comment 0
Här pratar Ante och Ãka om saker som vi är intresserade av. Denna gÃ¥ng: Nikola Tesla, att läsa serier, och en novell av Henry Kuttner: "Home is the Hunter".
Topics: podcast, science fiction, tesla, serier, litteratur
Podcasts
Oct 31, 2013 Anna Davour
audio
eye 200
favorite 0
comment 0
En ljudkapsel (podcast) av Ante och Åka. Om böcker, rollspel och fanzines.
Topics: podcast, rpg, OSR, fanzines, böcker
Podcasts
Aug 27, 2013 Anna Davour
audio
eye 74
favorite 0
comment 0
Podcast om steampunk i Sverige. Denna gång med konstnären Andreas Hammar.
Topics: podcast, steampunk
Podcasts
Aug 27, 2013 Anna Davour
audio
eye 49
favorite 0
comment 0
Podcast om steampunk med Anna Davour och Hillevi Pleijel.
Topics: podcast, steampunk